
Επειδή προσπαθώ συνέχεια να αποδομώ ακόμα και τις πιο βασικές συνταγές, η συγκεκριμένη ιδέα προέκυψε σε μια προσπάθεια να φτιάξω πατάτες στο τηγάνι χωρίς να γίνουν τηγανιτές! Enjoy!
Yλικά (για 2-4 άτομα)
4-6 πατάτες μεσαίου μεγέθους (κατά προτίμηση Νευροκοπίου)
1/2 νεροπότηρο λάδι
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 νεροπότηρο μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μέλι
2 κουταλιές της σούπας νερό
Υποσημείωση: Οι αναλογίες ξυδιού, μελιού και μουστάρδας είναι κατ' εκτίμηση ανάλογα με το πόσο ξυνό ή γλυκό θέλουμε να είναι το μείγμα.
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Στη συνέχεια τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αλατίζουμε καλά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μόλις αρχίσει να καίει ρίχνουμε μέσα τη μισή σκελίδα σκόρδο. Την αφήνουμε να αρωματίσει το λάδι και μόλις αρχίσει να παίρνει ένα καστανό χρώμα την αποσύρουμε από το τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια με τη μαύρη ζάχαρη και τ' ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. (Προσοχή! Θέλουμε οι πατάτες μας να ροδοκοκκινίσουν, όχι να τηγανιστούν.)
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το νερό। Ρίχουμε το μείγμα στις πατάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ' αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Μόλις το φαγητό ρουφήξει το ζουμάκι του είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!
μμμ....πεντανόστιμες ''ακούγονται'' αν και πιο ευκολα τρώγονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολή καλή σκέψη για αντικατάσταση της κλασικής τηγανητής πατάτας!